Versiune in Romana

România, organizator al celei de-a 38-a Sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură şi a celei de-a 29-a Conferinţe Regionale a FAO pentru Europa şi Asia Centrală ERC din 2014

       

____________________________________________________________________ 

În perioada 17 – 20 Aprilie 2012 a avut loc la Baku, Azerbaidjan, cea de-a 37-a sesiune a Comisiei Europene pentru Agricultură (ECA) şi cea de-a 28-a Conferinţă Regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO pentru Europa si Asia Centrala (ERC). La acest eveniment de amploare au participat reprezentanţi ai celor 53 de ţări membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), oficiali ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), observatori din organizaţii internaţionale non-guvernamentale şi organizaţii interguvernamentale.

Delegaţia României care a participat la eveniment a fost condusă de Secretarul General al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Sergiu Sorin Chelmu. Din delegaţie au mai făcut parte Domnul Bogdan Bazgă Crespondentul Naţional FAO în România şi consilierul pentru afaceri europene în cadrul MADR, Teodor Dosa. Delegaţia MADR a fost în permanenţă susţinută de către reprezentanţii ambasadei României la Baku.

În cadrul Conferinţei Regionale FAO pentru Europa şi Asia Centrală (ERC) de la Baku, propunerea României de a găzdui ERC şi ECA în 2014 a fost aprobată de toate statele membre FAO, cu unanimitate de voturi. Astfel, România a obţinut dreptul oficial de a organiza aceste evenimente deosebit de importante la nivel internaţional pentru agricultura Europeană, Asiatică şi Internaţională.

În cadrul Conferinţei Regionale FAO pentru Europa şi Asia Centrală (ERC), secretarul general al MADR, Sergiu Sorin Chelmu, a fost ales cu unanimitate de voturi să îndeplinească funcţia de vicepreşedinte a ERC 2014. De asemenea, România a obţinut cu unanimitate de voturi ca Secretarul I al Ambasadei României la Roma şi reprezentantul permanent adjunct al României la FAO, Alina Popescu, să îndeplinească funcţia de vicepreşedinte al Comitetului Executiv a Comisiei Europene pentru Agricultură. La propunerea UN FAO şi în conformitate cu ERC/12/3 “Update on the Status and Vision of Decentralization in the Region”, consilierul pentru afaceri europene în cadrul MADR şi corespondent național FAO în România, Bogdan Bazgă, a fost nominalizat să îndeplinească funcţia de „Liason Officer”, respectiv Coordonator Naţional ECA si ERC 2014.

Delegaţii MADR au avut o serie de întâlniri oficiale bilaterale cu înalţi oficiali ai FAO: DG José Graziano da Silva şi Fernanda Guerierri, reprezentantul regional pentru Europa şi Asia Centrală. În urma întrevederilor s-a decis ca România să poată participa activ în cadrul proiectelor regionale şi internaţionale coordonate de FAO. De asemenea, s-a decis încheierea unui memorandum de colaborare România-FAO pentru stabilirea priorităţilor la nivel european, în agricultură. Oficialii au mai convenit posibilitatea participării României cu experţi în cadrul Comitetului Mondial pentru Securitate Alimentară, respectiv implicarea experţilor români din cadrul panelului mondial al experţilor pentru securitatea alimentară HLPE (High Level Panel Expert).

Pe parcursul deplasării la Baku, delegaţia MADR a avut întâlniri bilaterale cu şefii delegaţiilor Republicii Azerbaidjan, Federaţiei Ruse şi Republicii Kazakstan. S-a stabilit crearea unor grupuri de lucru comune între MADR şi ministerele Agriculturii din statele menţionate, în vederea dezvoltării relaţiilor bilaterale prin transfer şi consultanţă reciprocă în domeniul agroalimentar, în vederea dezvoltării schimburilor comerciale din sectorul agroalimentar, a menţinerii nivelului ridicat al securităţii alimentare, dar şi cu scopul eradicării foametei la nivel mondial.